Slide

Projecten

Film
impressie

Kippenfarm

Aanvankelijk was het idee om te investeren in meer geiten. Maar mede op suggestie van de lokale overheid zijn inmiddels de eerste drie chicken farms een feit. Plannen voor nieuwe farms, o.a. in Marsabit, liggen op de tekentafel.

Kippen zijn een goedkope eiwitbron met vlees en eieren. Door voedsel- en waterproblemen is de populatie echter veel te klein geworden. Drie meiden hebben samen, onder begeleiding van een oudergroep en een pluimveespecialist in Merti de eerste chicken farm opgezet. Zo kunnen ze een zelfstandig bestaan opbouwen en in een duidelijke behoefte van de gemeenschap voorzien. Zes meiden trekken die kar. De tweede en derde farm staan in Isiolo en Gafarsa – onder begeleiding van Rukia Ibrahim, chief van de poultrygroep van Gafarsa.

Solar

De beschikbaarheid van elektriciteit is een probleem; verlichting op basis van zonne-energie is een oplossing. Daarom worden vanaf begin 2021 negen meisjes opgeleid tot ondernemers in zonne-verlichting.

De meisjes zullen worden getraind door specialisten van The Signify Foundation in Kenia en Nederland. Straks openen de meisjes hun eigen winkel waar je lampen kunt krijgen, opladen en laten repareren. Wat een ongelooflijk verschil maakt licht in je huis. Je hoeft nooit meer te studeren bij het slechte licht van dat ongezonde parafine-brandertje. En buiten kun je tot laat in de avond van alles organiseren. Zie ook: www.signify.com/global .

Imkers

Drie groepen van elk vijf meiden worden opgeleid tot imker. De meiden gaan met hun bedrijfjes van start in het najaar in Merti, Isiolo en Muchuro, elk met zo’n 15 bijenkorven.

Er komt ook een bijenhuis. Dat biedt de bijenkorven onderdak bij slecht weer en geeft bescherming tegen wilde dieren. De meiden krijgen een training, ook in bedrijfsadministratie, en steun van de lokale overheid en van Hadija Huka, senior chief in Muchuro. Hoe snel de eerste honing geoogst kan worden hangt af van de hoeveelheid beschikbare pollen. Het zoemt rond dat het over een paar maanden na de start al zover kan zijn. De helft van de eerste inkomsten wordt gebruikt om te investeren in extra korven.

Zonnebrillen

Zonnebrillen zijn uiteraard bedoeld tegen de zon, maar komen o.a. in Noordoost-Kenia ook om andere redenen goed van pas.

Veel Kenianen hebben vanwege de verwoestijning last van het zand en de fijne stof. Ooginfecties komen vaak voor en medicijnen zijn er niet. Samen met brillenspecialist Ton Lips kunnen we een startende ondernemer voorzien van voldoende zonne- en gewone brillen om begin 2021 een winkeltje te openen.

Groente thuis

Groente telen is in Noordoost-Kenia een fors probleem.

Waar een paar honderd kilometer west- en zuidwaarts de landbouw en bloementeelt floreren (onze rozen komen er vandaan) heersen in Noordoost-Kenia hitte, droogte en soms plagen door ongedierte. Daarom stimuleren we mensen om met behulp van eenvoudige, zeer betaalbare techniek groenten bij het huis te kweken. Een belangrijke, gezonde aanvulling op de meestal knap karige maaltijden waar een aantal gezinnen niet eens elke dag op kan rekenen. Een groep meiden onderzoekt momenteel of ze hier bedrijfsmatig vorm aan kunnen geven.

Fruitboomboerinnen

We verkennen de mogelijkheden om een fruitboom/boerderij voor en door jonge vrouwen op te zetten.

Advies en medewerking krijgen we van African Wood Grow – www. africawoodgrow.org. Elke boerin krijgt gratis een stuk land van de gemeenschap waar bomen en fruitstruiken worden geplant. Als eenmaal fruit verkocht wordt, kan een gezin binnen ongeveer een jaar in het eigen onderhoud voorzien. Ook de zaailingen van de bomen worden weer verkocht. Het gaat vooral over bananen, mango, tomaten, paprika en shogrum. Dat laatste is een grassoort waar meel van gemaakt wordt. De vrouwen krijgen een maand training plus hulp bij het ontginnen, planten en zaaien van hun eigen stuk grond.
Benodigd bedrag: €8250,- per groepje van 5 vrouwen.

Stichting MOV

Heeft u behoefte aan meer informatie?
Bel dan met Greet de Bruijn, 0611498416
of stuur haar een e-mail: greet.debruijn@thebitterend.nl

Deze site is belangeloos ontworpen door Norbert Croonenberg

Ontvang updates

  DONEER